Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Koppen koffie

Hoi,

Dit is mijn 2e vraag op Wisfaq. Ik heb rekenangst. Als ik moet rekenen krijg ik kortsluiting. Ik ben niet de enigste persoon op deze aardbol die er een angst voor heeft. Ik heb nu een opgave gemaakt en ik heb graag bevestiging dat het goed is. Zo niet dan zij het zo.

Voor een grote bijeenkomst verwachten we 1500 mensen. We willen iedereen van één kopje koffie voorzien. De vraag is hoeveel pakken koffie we moeten kopen en hoeveel koffie we moeten zetten. Een kopje koffie is ongeveer 100 ml. Een pak koffie van 250 gram kost ongeveer 1,90. Voor 16 koppen koffie hebt 50 gram nodig.
  1. Hoeveel liter koffie moeten we zetten? (geen twijfels over)
  2. Hoeveel gram koffie hebt u nodig om 1500 koppen koffie te zetten? Moet ik nu gewoon 1500x50 doen en krijg ik mijn gram koffie. Volgens mij wel hé?
  3. Hoeveel pakken koffie van 250 g moet u kopen?
    Moet ik dan niet 75000:250=300 doen?
  4. Hoeveel euro's moet u betalen aan de kassa?
    Dit is dan 1,90x300=570 euro.
Fijne nieuwjaar alvast!

Jimmy
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - donderdag 29 december 2011

Antwoord

Hallo,

Je schrijft 'zo niet dan zij het zo' moet je vergeten, denk ik. Gewoon niet accepteren. Fouten maken is helemaal niet erg. Probeer te begrijpen wat je doet, neem je tijd en hou vol!

Eerlijk gezegd denk ik dat je misschien bijles moet nemen bij een docent met ervaring die weet waar hij/zij mee bezig is. Met een beetje hulp en aanmoediging kan je misschien wel leren omgaan met je rekenangst. Ik denk niet dat WisFaq nu direct de beste oplossing is! Maar ik ga toch proberen je te helpen.

A.
Eén kop koffie is 100 ml. Je hebt 1500 koppen nodig, dus in totaal 100·1500= 150.000 ml en dat is 150 liter.
Had je dat ook?

B.
Als je 1500·50 doet dan zeg je dat er voor één kop koffie kennelijk 50 gram koffie nodig is. Dat is niet zo, want voor 16 koppen heb je 50 gram nodig. Dus je moet kijken hoe vaak 16 in 1500 koppen past. Dat wordt delen dus. De uitkomst kan je dan vermenigvuldigen met 50 gram. Snap je?

C.
Als je het antwoord van B. deelt door 250 dan weet je hoeveel pakken koffie je nodig hebt. Persoonlijk zou ik steeds afronden naar boven! Weet je waarom?

D.
Eén pak koffie kost 1,90. Bij C. heb je uitgerekend hoeveel pakken je nodig hebt.

Je moet nog maar even kijken wat het 'effect' is van het antwoord van B. op de rest. Volgens mij valt het nogal mee. Nog een keer proberen?

Je kunt het!

...en natuurlijk alvast de beste wensen voor 2012. Het komt goed...

WvR
vrijdag 30 december 2011

©2001-2024 WisFaq