Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Stelsels

Schrijf de volgende problemen door middel van een stelsel en los op met behulp van ict ( probleem is ik kan het stelstel niet opstellen)
  1. in een klaslokaal staan grote tafels. Als er aan elke tafel 7 leerlingen zitten, dan vinden er 8 gn plaats. Als er 9 leerlingen aan elke tafel gaan zitten, dan blijven er 4 plaatsen over. Hoeveel leerlingen en hoeveel tafels zijn er?
  2. verdeel 925 euro in drie delen die belegd worden tegen 4 procent, 5 prcnt, 6 prcnt per jaar. na een jaar brengen ze dezelfde intrest op. bereken deze drie delen.
Zou u mij kunnen helpen?
Danku

Matthi
3de graad ASO - zaterdag 17 december 2011

Antwoord

De kunst is om geschikte variabelen te kiezen. Dat zijn meestal de dingen die je wilt weten.

a.
Noem 'a' het aantal tafels en 't' het aantal leerlingen. In het eerste geval geldt: 7a+8=t en in het tweede geval geldt; 9a-4=t. Je kunt dan een stelsel opstellen (wat in dit geval dan wel een beetje overdreven is), maar vooruit maar:

7a+8=t
9a-4=t

Zoiets?

b.
Drie delen!? Neem 'a', 'b' en c'. Er geldt:

a+b+c=925
0,04a=0,05b
0,04a=0,06c

...en dan oplossen!

Hopelijk helpt dat een beetje.

WvR
zaterdag 17 december 2011

©2001-2024 WisFaq