Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Negatieve exponenten

Goeidag,

Ik zit met volgende wiskundige formule:
=(D19+D20)^(1-J2) kmt van excel
met waardes geeft dat =(12+3)^-0.2= 0.58
Ik zoek om de formule zo op te bouwen dat ik '12' of (D19)kan vinden.

Graag hulp.

Vannes
3de graad ASO - donderdag 29 september 2011

Antwoord

Als ik het goed begrijp, zoek je naar een formule waarmee je x kunt berekenen uit:

(x+3)-0.2=0.58

of, meer algemeen:

(x+a)b=c

De lastige stap is dan waarschijnlijk het wegwerken van de exponent b. Hiervoor kan je links en rechts het geheel verheffen tot de macht (1/b):

((x+a)b)1/b)=c1/b

Links valt de exponent weg (je moet immers de exponenten vermenigvuldigen), ik neem aan dat je zelf de constante a wel kunt wegwerken. Rechts staat dan je gevraagde formule.

GHvD

GHvD
zondag 2 oktober 2011

©2001-2024 WisFaq