Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Isometrie F is een samenstelling

Ik moet als één van het volgende bewijzen:
Iedere isometrie F is een samenstelling F = T na M van een orthogonale isometrie M met een translatie T.
Kunnen jullie hierbij helpen?

Alvast bedankt!

Floor
Student hbo - maandag 12 september 2011

Antwoord

Ik neem aan dat men met een isometrie bedoelt een affiene afbeelding (samenstelling van lineaire afbeelding en translatie) die de afstand tussen vectoren bewaart (en dus ook de lengte van vectoren).

Stel F(0,0) = (p,q).
Laat T de translatie zijn met T(x,y) := (x,y) + (p,q), zodat T-1(x,y) = (x,y) - (p,q).
Stel M := T-1oF, zodat F=ToM en M(0,0) = T-1(F(0,0)) = T-1(p,q) = (0,0).

Dus M is een lineaire afbeelding die de lengte van vectoren bewaart.
Stel M(x,y) = (ax+by,cx+dy).
Omdat M de lengte van vectoren bewaart is
(ax+by)2+(cx+dy)2 = x2+y2 voor alle x en y.
Ga zelf na dat hieruit volgt: a2+b2 = c2+d2 = 1 en ab = cd = 0, dus de matrix van M is orthogonaal.

hr
vrijdag 7 oktober 2011

©2001-2024 WisFaq