Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Veeltermfunctie van de 4de graad

We moeten een veeltermfunctie van de 4de graad bepalen met -2 als drievoudig nulpunt.
De grafiek van deze functie gaat ook door A(1,3) en B (-1,5)
y=(x-2)3? Ik weet absuluut niet wat te doen met de 2 gegeven punten! Iemand een idee? MVG

Jana
3de graad ASO - dinsdag 6 september 2011

Antwoord

Je bent vlakbij... de veelterm is te schrijven als y=a(x-p)(x+2)2. Als je de geven punten invult krijg je een stelsel van twee vergelijkingen met twee onbekenden:

3=a(1-p)·27
5=a(-1-p)

Dit stelsel kan je dan oplossen om de waarde van 'a' en 'p' te bepalen.
Zou dat lukken?

WvR
dinsdag 6 september 2011

©2001-2024 WisFaq