Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Nulpunten van een functie bepalen

Ik moet voor school de nulpunten van de volgende functie bepalen: y=x4-5x2+6 Alle andere oefeningen heb ik opgelost door de functie op mijn rekentoestel in te geven en daarna in de tabel te gaan kijken en te zoeken naar een deler van de vorm X-a! Daarna paste ik dan gewoon de regel van horner toe! Heeft iemand een idee hoe ik het bij deze oef moet doen? Ik zou heel blij zijn als iemand mij kon helpen ;D

Lore
3de graad ASO - vrijdag 2 september 2011

Antwoord

Dit lijkt me een typisch geval van 'een bikwadratische vergelijking'.
Kies z=x2. Je krijgt dan:

x4-5x2+6=0
z2-5z+6=0
(z-2)(z-3)=0
z=2 of z=3
dus
x2=2 of x2=3
Enz...

Rekentoestel? Dat is schieten met een mug op een olifant of zoiets...

Helpt dat?

WvR
vrijdag 2 september 2011

 Re: Nulpunten van een functie bepalen 

©2001-2024 WisFaq