Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking van een parabool bepalen

Sorry, het is top (1,-1) en P(2,1)...

gwenae
Student Hoger Onderwijs België - maandag 22 augustus 2011

Antwoord

Geen idee? Probeer 't met de topformule!

In 't algemeen geldt:

y=a(x-p)2+q is een parabool met als top(p,q).

Als je dan nog een punt hebt dan kan je dat punt invullen en de waarde van a bepalen. Daarmee ligt de parabool vast.

Voor doen?

top(1,-1), dus y=a(x-1)2-1 invullen van (2,1) geeft:

1=a(2-1)2-1
1=a-1
a=2

De vergelijking is y=2(x-1)2-1.
Is dat handig?

WvR
maandag 22 augustus 2011

©2001-2024 WisFaq