Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Linear

Hoi,

Ik moet weten wat de x is in de formule -10x-9=-2x+4.
Zou u me misschien het antwoord kunnen geven, maar ik wil ook graag weten hoe u het heeft gedaan.

Alvast bedankt voor de moeite,

alik
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 27 april 2011

Antwoord

Beste Alik,

Ik zal je de oplosmanier toelichten op een eenvoudige manier (dus zonder al teveel wiskundige taal te gebruiken).
Je kunt zo'n (lineaire) vergelijking oplossen door eerst "alle x'en" links van het '='-teken te halen en daarna "alle getallen" rechts van het gelijkheidsteken te plaatsen. Maar als je van plek wisselt, moet je het teken veranderen. Dus een positief getal wordt negatief en een negatief getal wordt positief.

$-10x - 9 = -2x + 4$
Eerst alle x'en naar links, dus die '-2x' van rechts wordt als ie naar links wordt verplaatst '+2x'.
$-10x + 2x - 9 = 4$
Nu wil ik alle getallen rechts hebben, dus moet die '-9' naar rechts worden verplaatst, waardoor ie '+9' wordt.
$-10x + 2x = 4 + 9$
Nu kunnen we de x'en samennemen en de getallen uitrekenen.
$-8x = 13$
Om nu te weten wat x is, moeten we links en rechts door -8 delen.
$x = \frac{-13}{8}$ oftewel $x = -1\frac{5}{8}$

Mocht je nog vragen hebben, laat het weten!

Davy
donderdag 28 april 2011

©2001-2024 WisFaq