Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Extremumproblemen

Hey, een extremumprobleemm snap ik niet het gaat als volgt:

"Een restauranthouder wint op een maaltijd 10 euro per persoon. Voor grote groepen geeft hij een korting van 20 cent per persoon boven de 30 (in aantal). Het restaurant aanvaardt enkel groepen tot 60 personen. Hoe groot moet de groep zijn zodat de winst voor de restauranthouder zo groot mogelijk zou zijn? Hoe groot is die dan?"

Nu hebben we in de klas 4 stappen gezien eerst moeten we x en y zoeken, dan de functie zoeken waarvan je het extremum moet bepalen. Dan de afgeleide bepalen, gelijkstellen aan nul en de tekentabel maken. Daaruit kan je dan het maximum afleiden.

julie
3de graad ASO - maandag 24 januari 2011

Antwoord

Hallo

x = aantal personen
y = winst

Het aantal personen boven de 30 = x-30
Per persoon boven de 30 geeft hij een korting van 0,2 , dus 0,2.(x-30)
Als x30 is de winst per persoon : 10 - 0,2(x-30)
De winst is : y =x.(10 - 0,2(x-30))
Lukt het verder?

LL
maandag 24 januari 2011

 Re: Extremumproblemen 

©2001-2024 WisFaq