Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Eerste vergelijking met wat vermenigvuldigen

Ik begrijp niet bij deze vergelijking met wat ik eigenlijk (en of ik het wel) moet vermenigvuldigen.

4x-9-2(3x+5)=3(x+4)

Ik begrijp niet of ik 2.3x moet doen of 2.5 moet doen.

Jan
Leerling mbo - zondag 5 januari 2003

Antwoord

Beste Jan,

Je zit vast bij het uitwerken van de haakjes? Je moet daar de zogeheten distributieve eigenschap toepassen.
Algemeen gaat die zo a(b + c) = ab + ac.
In jouw vergelijking toegepast, moet je rekeninghouden met die negatieve 2. Dus wordt het -2´3x + (-2)´5 = -6x - 10. En bij 3(x + 4) wordt het 3x + 12.

Ik zal de hele uitwerking hieronder neerzetten.
4x - 9 - 2(3x + 5) = 3(x + 4)
4x - 9 - 6x - 10 = 3x + 12
4x - 6x - 3x = 12 + 9 + 10
-5x = 31
x = 31/(-5)
x = -6,2

Snap je 'm? Groetjes,

Davy
zondag 5 januari 2003

©2001-2024 WisFaq