\require{AMSmath} De geadjungeerde van de Besselvergelijking Beste wisfaq, Ik wil de geadjungeerde van de Besselvergelijking bepalen (x2)y''(x)+xy'(x)+((x2)-(n2))y(x)=0 om vervolgens deze zelfgeadjungeerde vergelijking op te lossen. Als L=p(x)d2/dx2+q(x)d/dx+r(x) de differentiaaloperator is dan is de zelfgeadjungeerde (die ik hier L' noem) L'(z)=(pz)''-(qz)'+rz. Dus in mijn geval heb ik p(x)=x2, q(x)=x, r(x)=x2-n2. Als ik het goed begrijp moet ik deze functies gewoon in L'invullen, dus ik krijg L'(z)=(z3)''-(z2)'+(z2-n2)z=6z-2z+z3-(n2)z =z3+(4-n2)z. Ik begrijp niet hoe ik deze vergelijking moet oplossen. Het is de bedoeling dat ik de oplossing uitdruk in oplossingen van de Besselvergelijking. Vriendelijke groeten, Viky Viky Student universiteit - maandag 13 september 2010 Antwoord Viky, De berekening van L'(z) is niet correct.Natuurlijk is z=z(x),zodat L'(z(x))=(x2z(x))''-(xz(x))'+(x2-n2)z(x). kn woensdag 15 september 2010 Re: De geadjungeerde van de Besselvergelijking ©2001-2022 WisFaq
\require{AMSmath}
Beste wisfaq, Ik wil de geadjungeerde van de Besselvergelijking bepalen (x2)y''(x)+xy'(x)+((x2)-(n2))y(x)=0 om vervolgens deze zelfgeadjungeerde vergelijking op te lossen. Als L=p(x)d2/dx2+q(x)d/dx+r(x) de differentiaaloperator is dan is de zelfgeadjungeerde (die ik hier L' noem) L'(z)=(pz)''-(qz)'+rz. Dus in mijn geval heb ik p(x)=x2, q(x)=x, r(x)=x2-n2. Als ik het goed begrijp moet ik deze functies gewoon in L'invullen, dus ik krijg L'(z)=(z3)''-(z2)'+(z2-n2)z=6z-2z+z3-(n2)z =z3+(4-n2)z. Ik begrijp niet hoe ik deze vergelijking moet oplossen. Het is de bedoeling dat ik de oplossing uitdruk in oplossingen van de Besselvergelijking. Vriendelijke groeten, Viky Viky Student universiteit - maandag 13 september 2010
Viky Student universiteit - maandag 13 september 2010
Viky, De berekening van L'(z) is niet correct.Natuurlijk is z=z(x),zodat L'(z(x))=(x2z(x))''-(xz(x))'+(x2-n2)z(x). kn woensdag 15 september 2010
kn woensdag 15 september 2010
©2001-2022 WisFaq