Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rendement warmteterugwinning dmv vergelijkingen oplossen

Hoi,

Vanwegen mijn afstudeerverslag heb ik een probleem met de rendement te bereken van een warmteterugwinning apparaat, zoals een warmtewiel in een luchtbehandelingkast.

Als ik een systeem om de warmtewiel zet komt er op het systeem de volgende warmte's (enthalpieën), namelijk aanzuiglucht van buiten A*C en afzuiglucht vanuit de ruimte B*E. Van het systeem verlaten de volgende warmte's (enthalpieën), namelijk: Aanvoerlucht naar de ruimte A*D en afvoerlucht naar buiten B*F.

Als het goed is is(AD+BF)/(AC+BE)=1. Om de rendement te weten van de warmteteruwinning bij de aanvoerlucht AD vervalt BF. Dus AD/(AC+BE)=rendement.

Maar nu mijn probleem. Als de buitenlucht C negatief is bv -10°C dan klopt mijn rendementsvergelijking niet. Dus om dit probleem op te lossen trek ik van AD, AC en BE de AC waarde eraf, namelijk: (AD-AC)/((AC-AC)+(BE-AC))=(AD-AC)/(BE-AC)=rendement.

A en B is massadebiet en C,D,E en F zijn enthalpieën

Mijn vraag is of ik het wiskundig het goed.

Bij voorbaat dank,

Erik

Erik
Student hbo - zaterdag 21 augustus 2010

Antwoord

Wiskundig doe je niet zoveel mis, maar klopt de fysica wel? Bij dit soort sommetjes gebruikt men in het algemeen een absolute temperatuurschaal (in Kelvin bijvoorbeeld).

Wiskundig komt dit (ongeveer) op hetzelfde neer als die -AC, alleen is daar geen enkele natuurkundige basis voor.

Bernhard
zondag 22 augustus 2010

©2001-2024 WisFaq