Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een valse vergelijking

Dit onderwerp heb ik op school nooit behandeld gekregen.
Bij "Wiskundehoekske"van onze Zuiderburen vond ik wel iets, maar toch ...
Uit het HBS-B examen van 1957;
Voor welke waarden van p is de vergelijking SQR (x2 + p) = x - 3, een valse vergelijking?
Het meest voor de hand liggend is de methode van kwadrateren! (x2+p)=(x-3)2 ® x2+p=x2-6x+9 ®
6x-9+p=0 ® x=(9-p)/6. Ö(verzameloplossing)=(9-p)/6 en verder is het mij niet duidelijk. Wie helpt mij dit af te maken? Bij voorbaat hartelijk dank!

Johan
Student hbo - vrijdag 7 mei 2010

Antwoord

Johan,
Uit de opgave volgt dat x3 en uit kwadrateren dat p=9-6x. Deze twee gegevens combineren geeft p-9.Dus vals voor p-9.

kn
vrijdag 7 mei 2010

©2001-2024 WisFaq