Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen vergelijking met sin en log

Ik heb de vergelijking SIN(35LOG(x) = 0,7 proberen oplossen. Ik heb ze opgelost op een manier waar ik niet van weet of ze wel juist is. Ik kwam uit: X = 0,68890 , natuurlijk kan er nog een tweede oplossing zijn omdat een goniometrische vgl als sin(G) = sin(Q) 2 mogelijke oplossingen geeft . Dat heb ik nog niet nagezien , omdat ik eerst wil weten of deze uitkomst klopt en of jullie me wat uitleg zouden kunnen geven bij deze vergelijking.

leerling wetenschappen-wiskunde (8u/week)

Antoni
3de graad ASO - dinsdag 31 december 2002

Antwoord

Hoi Antoni,

Hieronder de uitwerking van sin(35log(x)) = 0,7.

q6226img1.gif

Wat betreft de andere mogelijke oplossingen, zou ik zeggen plot de functie y = sin(35log(x)) én de functie y = 0,7 in één grafiek. Hierbij moet je een interval kiezen, want zoals je weet is de sinusfunctie periodiek (dus er zijn méér dan 2 oplossingen).
Bepaal dan de snijpunten van twee functies, en de bijbehorende x-waarden voldoen aan de oplossing.

Hieronder zie je een plaatje van de twee functies in één grafiek. Via je GRM (Casio : via Intersect) kun je de snijpunten bepalen.

q6226img2.gif


Groetjes,

Davy
dinsdag 31 december 2002

©2001-2024 WisFaq