Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Hulpmiddelen

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Plaatjes en verhalen

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat

Wiskundeleraar


\require{AMSmath}

Annuïteit en effectieve jaarlijkse interestvoet

Vraagstuk:
Professor Annuity Corp. biedt een levenslange annuïteit aan voor professoren die op pensioen gaan. De firma zal de professor 600 dollar betalen tot die dood gaat. De professor schat nog 20 jaar te leven, wat is de maandelijkse interestvoet?

De formule die zou moeten gebruikt worden is:

V = C/r · 1/(1+r)t
met V= 80.000 en C=7200 en t=20

Hoe haal ik r hieruit?

Hopende op een antwoord en alvast veel dank!

Kathly
Student universiteit België - vrijdag 25 december 2009

Antwoord

Dit soort vergelijkingen kan je niet exact oplossen, maar je kunt de oplossing wel benaderen. Met een algebraprogramm bijvoorbeeld.
r0,04060210278
Je zou ook Excel kunnen gebruiken met doelzoeken of met je grafische rekenmachine (of een gewone rekenmachine) kunnen inklemmen.
Zie ook Intrest berekenen als maandbedrag, ontleend bedrag en duur gekend zijn en de reacties...

WvR
zaterdag 26 december 2009

©2001-2023 WisFaq