Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Convergentiegebied bepalen van machtreeksen

Hallo,

Ik moet het convergentiegebied van volgende machtreeks bepalen:

$\sum$van n=1 tot $\infty$ (3n+2n).(z-3)n / n.6n

Met n = absoluut

ik weet dat je eerst de convergentiestraal dan de convergentie op de rand en tenslotte de convergentiegebied moet bepalen.
Nu bij berekenen van de convergentiestraal zit ik ergens vast.

Dus hierbij is R de convergentiestraal die wordt gegeven door (indien limiet bestaat):
R= lim an/an+1
n$\to\infty$

We berekenen eerst:

$\Rightarrow$ an/an+1
$\Rightarrow$ ((3n + 2n)/(n.6n)) / ((3n+1+2n+1)/((n+1).6n+1))

$\Rightarrow$((3n + 2n).((n+1).6n+1)) / ((n.6n).(3n+1 + 2n+1))

$\Rightarrow$(((n+1).18^(2n+1))+((n+1).12^(2n+1))) / ((n.18^(2n+1))+(n.12^(2n+1)))
$\Rightarrow$(n+1).(18^(2n+1) + 12^(2n+1)) / ((n).(18^(2n+1) + 12^(2n+1)))
$\Rightarrow$(n+1)/(n) $\Rightarrow$ (n)/(n) + 1/ (n)

Bij invullen van de limiet:

$\Rightarrow\infty$/$\infty$ + 1/$\infty$
$\Rightarrow$ 1 + 0 = 1
$\Rightarrow$R = 1

bij uitrekenen kom ik straal R=1, maar uitkomst is gelijk aan 2

Ik weet niet waar ik fout doe.
Kan er iemand mij helpen aub!

Alvast dank,
Koko

koko
Student universiteit België - dinsdag 8 december 2009

Antwoord

Hoe kom je erbij dat 3n6n+1=182n+1? En evenzo voor de 12n+1.
En waarom laat je aan het eind zomaar die machten van 18 en 12 weg?

kphart
dinsdag 8 december 2009

©2001-2024 WisFaq