Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Van decimalen naar breuken

Geachte beantwoorder,
Ik ben opzoek naar de breuk bij deze decimale getallen. 0,1111 kan ik zelf ook nog wel oplossen: 1/9. Maar de volgende krijg ik niet opgelost. Het is voor een prijsvraag. Groet Andrea uit Maastricht

0,1711711
0,2266666
0,2272727
0,2432432
0,2592592
0,2888888
0,2972972
0,6666666 (is dit 2/3, want zou het dan niet 0,6666667 moeten zijn?)

Andrea
Student universiteit - zondag 22 december 2002

Antwoord

Hier heb je de oplossingen:

0,171171171...=19/111
0,266666666...=4/15
0,227272727...=5/11
0,243243243...=9/37
0,259259259...=7/27
0,288888888...=12/45
0,297297297...=11/37
0,666666666...=2/3

Zo, weer een prijsvraag naar de haaien geholpen. Wat krijgen we als je iets wint?

Overgens de puntjes geven aan dat de breuk oneindig ver doorloopt op dezelfde manier. Dus met 0,6666666 bedoelt men waarschijnlijk 0,66666... Blijft de vraag: had je dit zelf kunnen uitrekenen? En hoe doe ik dat eigenlijk?

Zie zie vraag 6100

WvR
zondag 22 december 2002

©2001-2024 WisFaq