Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functies en relaties

Beste,

mijn vraag is : x2y+y-2=0
ik moet het oplossen naar y: ( als ik kijk naar de oplossing moet ik het volgende bekomen : y= 2/ (x2+1), maar ik kom maar niet aan dit antwoord.
Dus ik doe
x2y+y-2=0
y+y = 2/x2 ( dus -2 en x2 gaan naar rechterlid)
2y = 2/x2
y = (2/x2)/2
y = 2/x2 · 1/2
y = 2 / 2x2
y = 1/x2 antwoord

Ik begrijp niet waar ik fout zit en hoe moet ik aan y= 2/ (x2+1) komen?

Junaid
Student Hoger Onderwijs België - zondag 18 oktober 2009

Antwoord

Beste Junaid,

Je moet voorzichtig zijn met termen en factoren 'naar het andere lid' te brengen. Wat wel mag:

x2y + y - 2 = 0
x2y + y = 2

Het 'overbrengen van de -2' is eigenlijk bij beide leden 2 optellen. In je volgende stap wil je x2 kwijt geraken, maar wat je doet mag niet zomaar. Om 2/x2 rechts te krijgen, zou je beide leden delen door x2 en dat is niet wat er links gebeurt.

In een volgende stap kan je links beter de y, die is gemeenschappelijk in beide termen, buiten haakjes brengen.

x2y + y = (x2+1)y

En dan...?

mvg,
Tom

td
zondag 18 oktober 2009

©2001-2024 WisFaq