Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

A berekenen uit een functievoorschrift

Beste,
van een rij met t1=1
en tn+1 = (atn+1)/(5tn-a)
hieruit moet ik a halen zien te krijgen
ik had al dat t2= (a+1)/(5-a)
en a=(5t0-1)/(t0+1) door t1 = 1
hoe moet ik verder? Zouden jullie mij een hint willen geven ?

chiara
3de graad ASO - zaterdag 17 oktober 2009

Antwoord

dag chiara,
Er ontbreekt een gegeven in je vraag.
De rij ontstaat door iteratie van de functie f;
f(x) = (ax + 1)/(5x - a)
Iteratie betekent dat steeds tn+1 uit tn ontstaat door op tn de functie f toe te passen: tn+1 = f(tn)
Meestal convergeert die rij dan naar een vast punt van f, dat is een x waarvoor geldt dat f(x) = x Dus zolang we niet weten waar de rij naartoe gaat kunnen we niets zeggen over f dus over a

JCS
donderdag 22 oktober 2009

©2001-2024 WisFaq