Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Volledige inductie met sommatieteken

Gegeven is: a1 = 1 en an+1 = $\sum$ak + 1, dan is voor alle natuurlijke getallen geldt dat: an = 2n-1

Ik ken de methode wel van de mathematische inductie (ook al is het al even geleden), maar ik zou het toch nog graag even wat opfrissen in verband met dat sommatieteken. Als jullie me met deze oefening eens eventjes helpen, dan heb ik het zo weer onder de knie - voorbeelden lezen op internet heb ik al gedaan, maar die behandelen al te vaak de elementaire gevallen waarbij de stelling mooi staat uitgeschreven.

Englis
Student universiteit België - woensdag 30 september 2009

Antwoord

(De sommatie is voor k van 1 tot n, dat moet erbij.)
(Merk op dat an gelijk is aan een plus de som van 1 tot n-1; dit geldt ook voor n=1, want de som van 1 tot 0 is nul.)

Voor n=1 klopt het, want a1=1=20=21-1.

Stel dat het klopt voor n gelijk aan zekere m$\in\mathbf{N}$, dus am=2m-1. (Inductiehypothese)

Dan geldt voor n=m+1:
an=am+1=$\sum$1mak+1=am+$\sum$1m-1ak+1=am+am=2·am=2·2m-1=2m=2n-1,
dus dan klopt het ook voor n=m+1. (Inductiestap)

Met inductie concluderen we dat het klopt voor alle n$\in\mathbf{N}$.

hr
donderdag 1 oktober 2009

©2001-2024 WisFaq