Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Hulpmiddelen

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Plaatjes en verhalen

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat

Wiskundeleraar


\require{AMSmath}

Breukspitsen met een 3e macht

De volgende opgaven bezorgen nogal wat hoofdbrekens:
1) f(x)=1/{x3(x+1)} Ik had dat als volgt gedacht:
A/x3 + B/x + C/(x+1). Omdat dan A=1, C=-1 en B=0 uitkomen, denk ik dat het niet goed is.

2) f(x)=(x-4)/(x+1)3= Het leerboek adviseert noem (x+1)=u
en dan is x=u-5. Opgave wordt dan (u-9)/u3.Ik heb uitgewerkt als volgt: (u-9)/u(u2)= A/u + B/u2 enz.
De uitkomst wordt dan f(x)= -5/(x+1) + 1/(x+1)2

Wie kan beoordelen of dit goed gedaan is? Bij voorbaat veel dank!

Johan
Student hbo - donderdag 11 juni 2009

Antwoord

dag Johan,

De eerste opgave is niet correct.
Er ontbreekt nog een term D/x2
Omdat de noemer hier van de graad 4 is, heb je ook 4 parameters nodig voor de splitsing.
De tweede opgave is ook niet juist.
Als x+1 gelijk is aan u, dan is x toch gelijk aan u-1?? Waarom die 5?
Vervolgens kun je zonder parameters direct de breuk uitwerken:

q59598img1.gif

groet

Anneke
vrijdag 12 juni 2009

 Re: Breukspitsen met een 3e macht 

©2001-2023 WisFaq