Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vierkantsvergelijkingen: vraagstukken

Bepaal de afmetingen van een rechthoek waarvan de oppervlakte 1 m2 is en de omtrek 8 m is. Ik moet één onbekende hebben en dat is x.

faton
Overige TSO-BSO - vrijdag 10 april 2009

Antwoord

Er wordt gevraagd naar 2 afmetingen, dus zijn er twee onbekenden:
x = de lengte en y = de breedte
Vermits de oppervlakte gelijk aan 1, geldt x.y = 1; dus y = 1/x
De halve omtrek (x + y) is gelijk aan 4, dus
x + 1/x = 4
Vermenigvuldig de 2 leden met x en je bekomt :
x2 + 1 = 4x
of
x2 - 4x + 1 = 0
Hieruit kun je x berekenen en dus ook y.
Lukt het zo?

LL
zaterdag 11 april 2009

 Re: Vierkantsvergelijkingen: vraagstukken 

©2001-2024 WisFaq