Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kapitaal afbetaling

Hoi iedereen,


kan iemand voor mij de formule geven ovor te bepalen op elk moment hoeveel je openstaand kapitaal nog is na het afsluiten van een lening bij de bank? ik heb ondertussen al uitgedoktert dat dit een combinatie is van een meetkundige en een rekenkundige reeks; maar ik kom er niet uit...
alvast bedankt!!

C
Student universiteit België - zaterdag 24 januari 2009

Antwoord

Noemen we de schuld S en het afgesproken vaste aflossingbedrag A.
Is nu i het rentepercentage noem dan r=1+i/100.
Dan, op t=0 S(0)=S.
S(1)=r*S-A
S(2)=r2S-rA-A=r2S-(r+1)A
S(3)=r3S-r2A-rA-A=r3S-(r2+r+1)A en

S(t)=rtS-(rt-1+rt-2+...+r+1)A=rtS-(rt-1)/(r-1)A

hk
woensdag 28 januari 2009

©2001-2024 WisFaq