Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Veelterm

Zou er iemand mij kunnen helpen, met een oef van complexe getallen want ik begrijp het niet zo goed.

* Bepaal de nulpunten van de veelterm
f(z) = z^3 - 5z^2 + 9z - 5 - j(z^2 - 4z + 5),

als je weet dat het reële deel van de tweede wortel het dubbele is van het reële deel van de eerste, en de imaginaire delen zijn gelijk. Bovendien is de derde wortel het complex toegevoegde van de tweede.

Evelie
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 5 december 2002

Antwoord

Hoi,

Een derdegraadsveelterm heeft 3 nulpunten in . Met de info die je bijkomend hebt, kunnen we ze a+bi, 2a+bi en 2a-bi noemen (a en b zijn reëel).

Je kan f(z) dus schrijven als k.(z-a-bi).(z-2a-bi).(z-2a+bi)=
k.(z-a-bi).[(z-2a)2+b2]=
k.(z-a-bi).(z2-4az+4a2+b2)=
k.[z3-5a.z2+(8a2+b2).z-a.(4a2+b2)-bi.(z2-4a.z+4a2+b2)]=
k.[z3-(5a+bi).z2+(8a2+b2+4abi).z-a.(4a2+b2)-4a2bi-b3i]

f(z) is ook te schrijven als
z3-(5+i).z2+(9+4i).z-5-5i.

Beide uitdrukking moeten term voor term gelijke coëficiënten hebben, dus:
k=1
5a+bi=5+i
8a2+b2+4abi=9+4i
a.(4a2+b2)+4a2bi+b3i=5+5i


Omdat a en b reëel zijn, moeten ook de imaginaire en reële gedeelten overeenkomen. Hieruit vind je makkelijk dat a=1 en b=1 en hiermee is aan alle vergelijkingen voldaan.

De oplossingen van f(z)=0 zijn dus 1+i, 2+i en 2-i.

Groetjes,
Johan

andros
donderdag 5 december 2002

©2001-2024 WisFaq