Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een voorwerp aan een touwtje

Een voorwerp L hangt aan een touw dat is bevestigd aan de ophangpunten A en B. AB=10 en het touw is 12 meter.

Neem ABL=30graden

Vraag: hoe ver ligt L onder AB

Ik denk dat die 12 meter een belangrijk gegevens is, want ik kom er echt niet uit zonder het gegeven, maar ik weet niet hoe ik het moet gebruiken. Ook weet ik het antwoord niet.

Joost
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 2 december 2002

Antwoord

Eerst maar een tekening:

q5709img1.gif

Gegeven:
AB=10
AL+LB=12
ÐABL=30°

Noemen we LB maar even 'x', dan is AL=12-x
Met de cosinusregel:
(12-x)2=102+x2-2·10·x·cos 30°
...en daarmee zou je x moeten kunnen berekenen.

Met die 'wetenschap' zou je de hoogte h moeten kunnen berekenen. Hopelijk lukt het nu wel..

WvR
maandag 2 december 2002

©2001-2024 WisFaq