Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vlakkenwaaier

hallo meneer of mevrouw,
ik heb nog een vraagje?
de opdracht is: Beschouw de kruisende rechten
a = x= y/2 = (z-1)/3 en b = x-2y =1
y+z =0
Zoek een stel cartesiaanse vgln van de rechte d die door de oorsprong gaat en a en b snijdt?
kunt u zeggen hoe ik er moet aan beginnen (en als dat kan ook even de oplossing dat ik weet wat ik zou moeten uitkomen want ik vind het niet en de oplossing die ik gekregen heb ik vind ik toch niet)
dus samengevat: als het mogelijk is kunt u de 1 ste stappen zeggen wat ik moet doen en hoe het juist is ofzo?

alvast erg bedankt
groetjes yan

yan
3de graad ASO - vrijdag 24 oktober 2008

Antwoord

Dag Yan,

Ik zou een parametervergelijking van d opstellen (aangezien d door de oorsprong gaat is die van de vorm (x,y,z)=(0,0,0)+t(a,b,c))

En dan uitdrukken dat er een punt van d op a ligt, dus dat er een t1 bestaat waarvoor het punt van d, dat bepaald wordt door de parameterwaarde t1, op a ligt. Dat geeft je iets als t1a=t1b/2=(t1c-1)/3. En uitdrukken dat een (ander) punt van d, bepaald door t2, op b ligt, geeft je dan nog wat vergelijkingen. Als het goed is kan je hieruit halen dat a=b/2 en b=-c. En daaruit haal je de waarden (a,b,c) en dus de vergelijking van d.

Ik kwam op (x,y,z)=t·(1,2,-2) wat je allicht wel kan omzetten in een cartesiaanse vergelijking.

Groeten,
Christophe.

Christophe
zondag 26 oktober 2008

 Re: Vlakkenwaaier 
Re: Vlakkenwaaier

©2001-2024 WisFaq