Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

16 leerlingen met 3 keuzes

Hallo,

Ik heb een vraag waar ik kop noch staart aan krijg.
Er zijn 16 leerlingen die elk moeten kiezen uit 3 keuzes.
Nu vraagt men wat de kans is dat precies 7 lln voor keuze 3 gaan.
Ik heb het volgende uitgerekend, maar dat bleek niet juist te zijn:
het aantal elementen van W=316
het aantal gunstige voorwaarden is: C van 7 uit 16.
De uitkomst die ik dan krijg is: C(7 uit 1)/W=0.000266
Deze kans is echter veel te klein.
Ik heb de oplossing niet bij me maar ik meen me te herinneren dat het iets van 12% of 13% moest zijn.
Wie kan me mijn fout uitleggen?

Alvast bedankt,
Genji

Genji
Student Hoger Onderwijs België - zaterdag 18 oktober 2008

Antwoord

Het aantal manieren om 7 uit 16 te halen is inderdaad 16 boven 7. Dit is dan 11440. Dit deel je dan door 316, wat inderdaad het aantal mogelijke uitkomsten is. Maar als je dit op elkaar deelt, dan is dat niet de kans die je zoekt. 16 boven 7 is namelijk niet direct het aantal gunstige uitkomsten. Het aantal mogelijkheden om degenen die 3 hebben gekozen, en degenen die 'niet 3' hebben gekozen, te rangschikken (16 boven 7 dus), moet je nog vermenigvuldigen met de kans dat precies de eerste 7 keuze 3 hebben gemaakt, en de volgende 9 een andere keuze.
Je komt dan uit op: (16 boven 7) x (1/3)7 x (2/3)16-7=13.6%

Bernhard
zaterdag 18 oktober 2008

©2001-2024 WisFaq