Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijs dat: cos(sin-1(x))sqrt(1-x2)

Hallo allemaal,

Ik probeer volgende te bewijzen maar lukt me niet:

cos(sin-1(x))=Ö(1-x2)
tan(sin-1(x))=x/Ö(1-x2)
nb: sin-1 bedoel ik inverse sin!

En er zijn nog een paar sommen zo, maar als ik de basis kan begrijpen los ik ze wel verder op. Ik weet wel dat a2+b2=c2 wordt gebruikt!


Alvast bedankt

Arie
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 9 oktober 2008

Antwoord

Kijk eens in onderstaande driehoek.
q56703img1.gif
Driehoek OAB is rechthoekig in A. Zijde OB is gelijk aan 1. Zijde AB is gelijk aan x.
Hoek BOA noem ik a.
Dan is sin(a)=x.
De inverse_sinus van x is dan a.
Verder geldt (Pythagoras) dat zijde OA gelijk is aan Ö(1-x2)
Dan cos(inverse_sin(x))=cos(a)=OA/OB=OA=Ö(1-x2)
En
tan(inverse_sin(x))=tan(a)=AB/OA=x/Ö(1-x2)

Tussen twee haakjes: de inverse_sin wordt heel vaak arcsin of Bgsin genoemd.
Dat is wel wat minder verwarrend dan die notatie met ^-1

hk
donderdag 9 oktober 2008

 Re: Bewijs dat: cos(sin-1(x))sqrt(1-x2) 

©2001-2024 WisFaq