Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functievoorschrift opstellen voor kwadratische functie

Ik mijn wiskundeboek word een voorbeeld gegeven van het opstellen van een functievoorschrift voor een kwadratische functie. Alleen begrijp ik het voorbeeld niet helemaal, en ik moet ook opgaven maken hiervan dus kom ik niet verder.
Opdracht: stel de tweedegraadsfunctie op die een extreme waarde -2 heeft voor x=3 en die de waarde 6 heeft voor x=1.

Oplossing:
We gebruiken als functievoorschrift: f(x) = ax2+bx+c. Deze f(x) heeft:
- een extreme waarde -2 voor x=3, dus -b/2a = 3 en f(3)=-2, zodat 9a+3b+c=-2
- de waarde 6 voor x=1, dus f(1) = 6, zodat a+b+c = 6

En wat daarna komt begrijp ik wel. Maar wat ik niet begrijp is '.... zodat 9a+3b+c=-2' hoe ze daar aan gekomen zijn. En '.... a+b+c=6' dat begrijp ik ook niet hoe ze daar aan gekomen zijn.

Laya H
Student hbo - zondag 5 oktober 2008

Antwoord

Beste Laya,

Het algemeen voorschrift was y = ax2 + bx + c.

Als f(1)=6, dan is de y-waarde 6 voor een x-waarde van 1. Vervang in het voorschrift elke x door 1 en y door 6 en je krijgt a+b+c=6. Op dezelfde manier kom je tot de andere vergelijking wanneer je f(3)=-2 eist.

mvg,
Tom

td
zondag 5 oktober 2008

©2001-2024 WisFaq