Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Voorschrift tweedegraadsfunctie opstellen

De vraag is:
Stel het voorschrift op van de tweedegraadsfunctie die een minimum bereikt voor x=-5 en waarvan de grafiek door de punten (2,6) en (4,12) gaat.
Ik heb al y= a(x+5)2 Maar ik weet niet meer hoe je de a kan vinden...

Alvast bedankt.

inge
3de graad ASO - woensdag 24 september 2008

Antwoord

Je bent nog een stuk vergeten: y=a(x+5)2+c (door te prullen aan de waarde van c verschuif je de grafiek verticaal).

Als de grafiek door (2,6) moet gaan, stop dan x=2 en y=6 in dat voorschrift. Zo ook voor (4,12). Los het stelsel van twee vergelijkingen dan op naar a en c.

cl
donderdag 25 september 2008

©2001-2024 WisFaq