Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Toepassingen van exponentiële functies

hallo meneer of mevrouw,

opdracht: De stralingsintensiteit van radioactief materiaal kan verlaagd worden met behulp van absorberend materiaal. Hiervoor geldt de absorptieformule I = I0·e-kx, waarin I0 de stralingsintensiteit is vssr het binnendringen, I de stralingsintentsiteit bij het verlaten van het absorberend materiaal, x de dikte van het materiaal in mm en k de absorptiecoëfficiënt.

vraag hierbij: Lood heeft een halveringsdikte van 10mm. Hoe dik moet een loden wand zijn om de straling tot 1% van de oorspronkelijke waarde terug te dringen?

ik heb hierbij de formule gebruikt: I = I0·e-kx
1/100·I0 = I0·e-kx
ln(1/100) = -kx
ln(1/100) )-k = x
klopt dit of niet?
de oplossing zou moeten zijn 66.4mm hoe kan ik daaraan komen?
wat doe ik verkeerd?
groetjes en alvast erg bedankt

yann
3de graad ASO - dinsdag 9 september 2008

Antwoord

Volgens mij leveren je gegevens twee vergelijkingen op:

1. e-k·10=1/2
Hieruit kan je k bepalen.

2. e-kx=0,01
Met de k uit 1. kan je x bepalen.

Zou het dan lukken?

WvR
dinsdag 9 september 2008

©2001-2024 WisFaq