Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleiden

Bepaal k zodat de grafieken f(x) =1/2kx2-3 en g(x)=-1/18x2+2 elkaar loodrecht snijden (m.a.w. da de raaklijnen in de snijpunten loodrecht op elkaar staan)

mvg Jan

Jan
3de graad ASO - zaterdag 14 juni 2008

Antwoord

De voorwaarden zijn de volgende: f(x) = g(x) en f'(x).g'(x) = -1
De eerste zorgt ervoor dat de grafieken elkaar snijden en de tweede regelt de loodrechte stand van de raaklijnen.
Hier wordt dat: 0,5kx2 - 3 = -1/18x2 + 2 en (kx).(-1/9x) = -1.
De twee vergelijkingen die je nu hebt, bevatten 2 variabelen, en zo'n stelsel is (als het niet al te ingewikkeld in elkaar zit) dan wel oplosbaar.
Uit de eerste vergelijking zou je x2 kunnen 'vrijmaken' en dat dan invullen in de tweede vergelijking (want daar zit óók een x2 in). Kijk eens of dat gaat lukken.

MBL

MBL
zaterdag 14 juni 2008

©2001-2024 WisFaq