Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Buigpunten

Een kromme K heeft als vergelijking y=1/3x3 - 6x2 + 27x
De punten A en B zijn de toppen van K; punt C is het buigpunt van K. Laat zien dat C in het midden van lijnstuk AB ligt.

1/3x3 - 6x2 + 27x = 0
x (x2-18x+81
x=9 of x=0

min (0,0) max (9,0)

Buigpunten
f'': 2x-12
x=6
C (6,18)

Doe ik iets verkeerd, of hoe kan ik nou aantonen dat het buigpunt in het midden ligt

nadien
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 28 mei 2008

Antwoord

Beste Nadien,

Jij hebt de nulpunten bepaald, dat zijn niet de toppen. Met de toppen bedoelen ze de extrema (maxima en minima), daarvoor zoek je naar de nulpunten van de eerste afgeleide. Je buigpunt klopt al.

mvg,
Tom

td
woensdag 28 mei 2008

©2001-2024 WisFaq