Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Analyse van rationale functies

Beste wisfaq'ers,

voor wiskunde hebben we als kleine taak gekregen de analyse van rationale functie uit te werken. We moeten dus onderzoeken waar zich de verticale en horizontale/schuine asymptoten zich bevinden. Ik heb al een groot stuk uitgewerkt, maar ben niet zeker of dit klopt. Alle hulp is welkom natuurlijk.

Opgave: f(x) = (x+2)3/(x+1)2

Wat ik al heb:

1) Uitgewerkte functie


x3+6x2+12x+8
f(x) = ------------
x2 + 2x + 1

2) Eerste analyse

Pool = -1 $\to$ Nulwaarde van teller? $\to$ Neen
$\Rightarrow$ Verticale asymptoot x = -1

Nulwaarde teller = -2

x| -1 2
-----------------$\to$
f(x)| - I - 0 +

3) Tweede analyse

Graad teller = derde graad
Graad noemer = tweede graad

$\Rightarrow$ Graad teller = graad noemer + 1
$\Rightarrow$ Schuine asymptoot

Bij benadering van +$\infty$ of - $\infty$
$\Rightarrow$ x3 + 6X2 + 12X + 8 @ X3
$\Rightarrow$ x2 + 2x + 1 @ x2

x3/x2 = x $\to$ Schuine asymptoot met vergelijking y = x

Klopt dit en moet hier nog iets aan toegevoegd worden of zit ik helemaal fout?

Alvast bedankt!
Hikari.

Hikari
3de graad ASO - zaterdag 17 mei 2008

Antwoord

Hikari,
Verticale asymptoot is correct.Scheve asymptoot:f(x)=(x3+6x2+12x+8)/(x2+2x+1)=x+(4x2+11x+8)/(x2+2x+1).De tweede term van de laatste uitdrukking gaat naar 4 voor x naar + of - oneindig.Dus y=x+4 is scheve asymptoot.

kn
zaterdag 17 mei 2008

©2001-2024 WisFaq