Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Cyclometrische vergelijking

Hoi, kan iemand me hierbij helpen? Vind hem echt moeilijk.

4Bgtan(1/5) - Bgtan(1/239) = p/4
= tan[(4Bgtan(1/5) - Bgtan(1/239)] = tan p/4
= tan[(4Bgtan(1/5) - Bgtan(1/239)] = 1

Ik weet dat je hierna de de optelformule moet gebruiken en achteraf twee maal achter elkaar de verdubbelingsformule moet toepassen, maar ik kom vast te zitten in m'n berekeningen. Elke hulp wordt geapprecieerd.

Alvast bedankt
Mvg, Hikari

Hikari
3de graad ASO - woensdag 23 april 2008

Antwoord

Hallo

Als je eerst enkele substituties gebruikt wordt je vergelijking wat eenvoudiger.

Stel:
Bgtan(1/5) = a, dan tana = 1/5
Bgtan(1/239) = b, dan tanb = 1/239

Je vindt dan:
tan2a = 5/12 en
tan4a = 120/119


Je weet dan dat: (tan4a-tanb)/(1+tan4a.tanb) = 1

Als je hierin tan4a en tanb door de gegeven waarden vervangt, klopt deze gelijkheid perfect.

LL
woensdag 23 april 2008

©2001-2024 WisFaq