Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Derdegraads vergelijkingen

Wij zijn op zoek naar een derdegraads vergelijking waarvan x=-2 een oplossing is en die nog twee andere oplossingen heeft.
Deze moet in de vorm van x3 + ax2 + bx + c = 0 en daarna oplossen.

Amber
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 31 maart 2008

Antwoord

Zomaar een derdegraads vergelijking verzinnen die als oplossing x=-2 heeft en nog twee oplossingen?

Neem bijvoorbeeld: (x+2)(x-1)(x-2)=0
x=-2 is een oplossing en x=1 en x=2 ook....
Je kan ook schrijven: (x+2)(x2-3x+2)=0
Haakjes wegwerken?
(x+2)(x2-3x+2)=x3-3x2+2x+2x2-6x+4=x3-x2-4x+4
De vergelijking x3-x2-4x+4=0 heeft als oplossing x=-2 en nog twee andere oplossingen.
Maar dat zal wel niet de bedoeling zijn of wel?
Wat is precies de opdracht?

WvR
maandag 31 maart 2008

©2001-2024 WisFaq