Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afleidbaarheid van continue functies

hoi de vraag was:

f(x)= |x2-1|

ik moet aantonen dat f niet afleidbaar is in 1
en ook bondig verklaren dat f niet afleidbaar is in -1
maar ik weet niet juist hoe ik dat moet doen
ik denk met de formule voor afgeleiden maar daar ben ik niet zeker van. hoe moet ik dat dan juist doen als ik vragen mag

de 2de vraag was 32) onderzoek de afleidbaarheid van de volgende functies in de gegeven x-waarde:

f(x) = 1-x2 als x=1
f(x) = x2-1 als x1

zou u hier wat uitleg kunnen bij geven of zeggen hoe ik aan de oplossing kan geraken? ik zal dan eens proberen voor de 2de van 32 en voor oef 34 als het dan lukt

alvast bedankt

yann
3de graad ASO - zondag 2 maart 2008

Antwoord

Het antwoord op de eerste vraag is niet anders dan het antwoord van Afleidbaarheid van een functie in een punt van het domein.

Teken de grafiek maar 's:

q54635img1.gif

Wat is nu de helling in (-1,0) en (1,0)? Dat hangt af welke richting je op gaat. Ga je naar links dan is de helling anders dan als je naar rechts gaat. Kortom... in (-1,0) en (1,0) is de functie niet afleidbaar.

De tweede vraag is (feitelijk) hetzelfde verhaal.

q54635img2.gif

Wat is nu de afgeleide in x=1? Dat is wederom niet geheel duidelijk.

WvR
zondag 2 maart 2008

 Re: Afleidbaarheid van continue functies 

©2001-2024 WisFaq