Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Goniometrische vergelijkingen

hallo ik zit in de wetenschappen wiskunde en moet voor een taak volgende vergelijkingen oplossen: sinx + Ö3cosx=Ö2 en tanx + 4sin2x+2= 4sin2(p/4+x)
kunnen jullie mee een beetje opweghelpen aub

bartel
3de graad ASO - woensdag 20 februari 2008

Antwoord

Hallo

De eerste vergelijking is van de algemene vorm: a.sinx + b.cosx = c
met a=1, b=Ö3 en c=Ö2
Hiervoor heb je een algemene oplossingsmethode gezien.
Stel tanj = b/a = Ö3
Schrijf tanj = sinj/cosj, zet op gelijke noemer en pas in de teller de (omgekeerde) somformule toe.
Breng cosj naar het rechterlid.
Je bekomt dan de vergelijking: sin(x+j) = c.cosj
en j en cosj kun je berekenen uit tanj

Bij de tweede vergelijking kun je eerst het rechterlid RL uitwerken.
Met de somformule vind je: RL = 4.sinx.cosx + 2
Breng dit over naar het linkerlid.
Schrijf tanx = sinx/cosx en zet op gelijke noemer.
Zonder sinx af in de teller en schrijf 1 = sin2x+cos2x
Tussen de haakjes heb je nu een homogene vergelijking in sinx en cosx van de tweede graad.
Deel door cos2x en je hebt een vierkantsvergelijking in tanx
Hiermee moet het wel lukken ...

LL
woensdag 20 februari 2008

©2001-2024 WisFaq