Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Keer sommen met komma getallen en breuken

Dag wisfaq,
ik wou jullie een vraag stellen over getallen met een komma =.
bijvoorbeeld heb ik hier een som:
11.5x11,8= ? hoe moet de manier hoe je het uitrekent vinden en ik heb veel moeite om ze te keren met de nul en ik weet meestal niet als ik ze zonder komma uitreken hoe ik dan de komma dan weer bij het antwoord moet plaatsen.....
en hier is nog een som 0,86x0,574=? hoe moet ik een manier hebben om dit uit te rekenen?
kunnen jullie mij met dit uitleg verder helpen?

dank jullie wel

Tannaz
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 3 februari 2008

Antwoord

Ik snap niet helemaal wat je bedoelt met: 'ik heb veel moeite om ze te keren met de nul', maar als ik het goed begrijp, heb je moeite met het vermenigvuldigen van decimale getallen op papier.

Zoals je weet is
11,5=115 · 0,1 en
11,8=118 · 0,1 zodat,
11,5·11,8=115·118·(0,1·0,1)=13570·0,01 = 135,70

In woorden: Als in het ene getal de komma 1 decimaal van achteren staat, en in de tweede ook een, dan komt ie in het antwoord er 1+1=2 van achteren. Kan je hier iets mee?

Bernhard
zondag 3 februari 2008

 Re: Keer sommen met komma getallen en breuken 

©2001-2024 WisFaq