Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afleiden van een goniometrische functie

Gegeven is de volgende parametervoorstelling:

x = 2 + 0,5sin 2t
y = 4sin2 t . cos2 t

a) Bereken de coordinaten van het snijpunt van de kromme.
b) Toon aan dat 4sin2 t . cos2 t

Ik kom niet uit de afgeleide van y. Volgens het antwoordenboek van de methode (Moderne Wiskunde) moet dit als volgt zijn:
2 . sin 2t . cos 2t . 2 = 4sin2t . cos2t = 2 sin 4t

Maar als ik het zelf bereken, en ik gebruik de kettingregel, dan kom ik op iets anders. De "+" uit de kettingregel (f' . g + f . g') ontbreekt in het gegeven antwoord.

Kunt u mij helpen?

Maurit
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 21 januari 2008

Antwoord

y = (2.sin(t).cos(t))2 = (sin(2t))2 en dat differentieert een stuk eenvoudiger dan de oorspronkelijk gegeven vorm.

MBL

MBL
maandag 21 januari 2008

©2001-2024 WisFaq