Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Extreme waarden

de vraag is: geef de coördinaten van de toppen. bereken dit algebraïsch! de Fucntie is: f(x)= -1/6x3-3/4x2-2x+4
Ik kon er zelf al een stukje uitkomen maar verder kom ik niet:
de afgeleiden bepalen:
f'(x)=-1/2x2-3/2x+2
en nu komt het probleem:
f'(x)=0
-1/2x2-3/2x+2=0
x2+3x-4=0

en hoe moet ik nu verder, hier loop ik telkens vast

Nicky
Leerling bovenbouw vmbo - vrijdag 18 januari 2008

Antwoord

Beste Nicky,

Het afleiden ging bijna goed, je maakte alleen een tekenfoutje (de afgeleide van -2x is -2 en niet +2).

Na vermenigvuldiging van beide leden met -2 kom je dus op de vergelijking x2+3x+2 = 0 om de nulpunten van de afgeleide te bepalen.
Dit kan je wel oplossen? Probeer te ontbinden in factoren of pas eventueel de abc-formule toe (die je ken je toch wel?)...

mvg,
Tom

td
vrijdag 18 januari 2008

©2001-2024 WisFaq