Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Goniometrische vergelijkingen

ik heb geen idee hoe ik deze oefening moet oplossen:
sinx+sin3x-cos2x-1=0

als ik hier simspon toepas dan krijg ik dit:
2sin2x·cosx-cos2x-1=0

maar hoe moet het dan verder?
Kan iemand me helpen

yannic
3de graad ASO - donderdag 10 januari 2008

Antwoord

Je zou de -cos2x-1 naar rechts kunnen brengen, dan krijg je daar 1+cos2x en dat is niks anders dan 2cos2x.
Links kan je de sin2x nog omzetten naar 2sinxcosx, en dan zie je dat je zowel links als rechts een factor cos2x krijgt. Wel opletten: je mag die enkel wegdelen als die niet nul is! Dus maak een onderscheid cos2x=0 (en los dit verder op), cos2x¹0 (en dan schrap je deze factor en los je de overblijvende gelijkheid op).

Als het goed is kom je uit op x=p/2, 3p/2, p/6, 5p/6 en natuurlijk ook 2p-vouden daarbij opgeteld.

Groeten,
Christophe.

Christophe
donderdag 10 januari 2008

©2001-2024 WisFaq