Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Nulwaarden

Ik heb een vraag over het zoeken van nulwaarden bij een veeltermfunctie. Ik zoek deze meestal met het rekenmachine, maar bij deze oefening lukt dit niet, dus dan maar zo geprobeerd, dit lukte ook niet.

Dit is de opgave: Zoek de nulwaarden in de volgende functie:

f(x) = -5x3 -2x2 +65 x + 26

Ik heb al geprobeerd met af te zonder, dan kom ik dit uit: x (-5x2 -2x +65) +26 = 0

Ook met discriminant, maar dit lukt ook niet.

Alvast bedankt

Tina
3de graad ASO - zondag 9 december 2007

Antwoord

Beste Tina,
Ik zie niet in waarom het niet zou lukken met je rekenmachine.
Bij x=-0,4 is er een prachtig nul-punt.
ALs je het algebraïsch zou willen doen moet je zoeken bij de formule van Cardano, want het is een derdegraads vergelijking. Dat is wel een heel gereken, dus ik zou het maar houden op de hulp van je rekenmachine.
Heb je eenmaal een oplossing gevonden, dan zou je een staardeling kunnen uitvoeren om de andere oplossingen te vinden.
Dat komt hier mooi uit! Je vindt: f(x)=(x+0,4)(-5x2+65)=0
Dus x=-0,4, x=√13 of x=-√13.
Jouw poging helpt niet, je moet wel in factoren ontbinden!

ldr
zondag 9 december 2007

©2001-2024 WisFaq