Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De assenstelsel

hallo,ik wou wat vragen over de assenstelsel wat ik wel begrijp zijn de verticale en horizontale assen maar ook zegmaar..de cordinaten ,hoe je ze kan berekenen maar een paar berekeningen snap ik niet..de eerste wat ik niet snap staat in mijn boek dat schrijf ik nu op:
cordinaten zijn niet altijd gehele getallen.
je kunt het ook schrijven A(1,5;1).
gebruik je decimale getallen dan staat tussen de cordinaten een; (punt-komma).
kijk ik snap de helft uitreken in een assenstelsel niet kunnen jullie me met dit helpen en met dit?:
je kunt de verticale as naar beneden langer maken.dan kom je onder de 0. de getallen kleiner dan 0 herken je aan de min.dat zijn negatieve getallen.
de negatieve getallen manier van de assenstelsel snap ik ook niet ik hoop dat jullie mij kunnen helpen en ik hoop dat het een beetje begrijpbaar is.

dank jullie wel

Tannaz
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zaterdag 10 november 2007

Antwoord

Hoi,

Ik zie dat je in de war bent door een aantal notaties. Je zit ook met een aantal vragen tegelijk. Dat maakt het niet eenvoudiger. Maar, als je de truuk eenmaal door hebt is het niet zo moeilijk hoor! Eerst maar even een plaatje.

q52965img3.gif

Langs de x-as staan de getallen 1, 2, 3, etc. Dat wist je natuurlijk al. Maar, je kunt de as inderdaad doortrekken naar de andere kant. Dan krijg je de getallen -1, -2, -3, etc. Ik zal straks nog vertellen wat je daaraan hebt.
(In plaats van 0 heb ik een O neergezet (van Oorsprong) omdat daar niet alleen de 0 zit van de x-as, maar ook van de y-as).

Ik heb ook twee punten getekend. Punt A heeft als coordinaten x=3 en y=2. De x kun je vinden door van het punt een lijntje naar de x-as te trekken. Het getal waar dat lijntje de as snijdt is de x-coordinaat. Op dezelfde manier vindt je de y-coordinaat met een lijntje naar de y-as.
Dus. Als er een punt is getekend kun je de coordinaten opzoeken. En andersom ook: Als de coordinaten zijn gegeven kun je het punt tekenen.

De coordinaten hoeven geen heel getal te zijn (het lijntje komt dan tussen twee getallen uit), en ook niet positief (het lijntje komt dan bij een negatief getal uit. Punt B heeft bij voorbeeld als coordinaten x = -3,5 en y = 4.
Het voordeel van deze (negatieve- en niet hele-) coordinaten is dat je elk punt op het papier ermee kunt aangeven en niet alleen de punten tussen de positieve x- en y-as.

Nog heel even iets over de notatie. Normaal gesproken schrijf je de coordinaten achter het punt tussen twee haakjes met een komma ertussen.
Dus: A(3,2). Dat werk ook prima met negatieve getallen en breuken. Dus b.v.: C(-31/3,2). Maar als je een decimale breuk gebruikt wordt het onduidelijk omdat je in een decimale breuk ook een komma gebruikt. Daarom schrijven we dan een puntkomma in plaats van een komma.

Ik hoop dat het zo wat duidelijker wordt. Anders hoor ik graag je verdere vragen.

Groet. Oscar

os
zaterdag 10 november 2007

 Re: De assenstelsel 

©2001-2024 WisFaq