Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Veelterm deelbaar door een natuurlijkgetal getal

hoe kan ik aantonen dat een bepaalde veelterm deelbaar is door een natuurlijk getal? Er is een stelling die zegt dat een getal m deelbaar is door een getal n wanneer men dit getal m kan schrijven als m=kˇn waarbij k een geheel getal moet zijn. Ik moet aantonen dat n3+(n+1)3+(n+2)3 deelbaar is door 9. Als ik dit uitwerk naar k dan kom ik 1/3n3+n2+5/3n+1 uit, wat voor elke n Î een natuurlijk getal oplevert(en dus ook een geheel). Maar in deze veelterm zitten breuken en niet elke breuk is een geheel getal, ook al kom ik voor elke n een natuurlijk getal uit. Ben ik verkeerd bezig of hoe kan ik aantonen dat deze veelterm altijd een geheel getal oplevert?

Frékes
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 4 oktober 2007

Antwoord

Beste Frékes,
De stelling die u noemt is geen stelling maar een definitie.
De "veelterm" n3+(n+1)3+(n+2)3 is voor een gegeven natuurlijk getal n een getal, waarvan we moeten aantonen dat het deelbaar is door 9, ongeacht de waarde van n.
Uitwerken levert 3n3+9n2+15n+9, dus je moet inderdaad bewijzen dat n3/3+n2+5n/3+1 altijd een geheel getal is.
Dit is waar dan en alleen dan als n3/3+5n/3 altijd een geheel getal is, dus dan en alleen dan als n3+5n altijd deelbaar is door 3.
Welnu, n3+5n = n(n2+5).
Er zijn drie mogelijkheden:
1) n is zelf een drievoud, dus n=3s voor zeker geheel getal s. Dan is n(n2+5) = 3s(n2+5) = 3t waarbij t=s(n2+5) een geheel getal is;
2) n is een drievoud + 1, dus n=3s+1 voor zeker geheel getal s. Dan is n(n2+5) = n(9s2+6s+6) = 3u waarbij u=n(3s2+2s+2) een geheel getal is;
3) n is een drievoud + 2, dus n=3s+2 voor zeker geheel getal s. Werk dit geval zelf maar verder uit naar analogie met het vorige geval.
Vragen zijn altijd welkom. Succes.

hr
donderdag 4 oktober 2007

©2001-2024 WisFaq