Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rotatiematrix

Stel dat (px,py) = (0,0) en P(-200,100)
Vervolgens angle = +- 1/4*pi roteren.
Om S(x,y) (= nieuwe positie) te berekenen kun je
ook de rotatiematrix toepassen met normale X-as en Y-as 180 graden gedraaid. Dus boven de X-as een negatieve Y-as.

x_nieuw = -200*cos(angle) + 100*sin(angle)
y_nieuw = 100*cos(angle) - 100*sin(angle)

Kan iemand mij de (grafische) bewijsvoering leveren van deze rotatiematrix.

Herman
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 25 september 2007

Antwoord

Die ynieuw zal wel ergens een 200 moeten bevatten.
Het is me niet duidelijk in welk assenstelsel xnieuw en ynieuw moeten worden gedacht.

Maar hier een afleiding van een gewone rotatiematrix.
Stel P(x,y) wordt geroteerd over een hoek a om het punt (0,0)
Overgaan op poolcoordinaten levert:
x=r搾os(f)
y=r新in(f)

Draaien over een hoek a levert:
x=r搾os(a+f)
y=r新in(a+f)

Voor cos(a+f) en sin(a+f) pas je de somformules uit de goniometrie toe (zie de formulekaart):
x=r搾os(a)cos(f)-r新in(a)sin(f)=x搾os(a)-y新in(a)
y=r新in(a)cos(f)+r搾os(a)sin(f)=x新in(a)+y搾os(a).

hk
woensdag 26 september 2007

©2001-2024 WisFaq