Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Huistaak wiskunde

ik heb al een hele middag gezocht op een huistaak en ik vind het maar niet.
hier de opgave:
z4+4z3+az2+bz+4=0 heeft twee gelijke oplossingen,terwijl de twee andere elkaars omgekeerde zijn.
Bepaal de positieve getallen a en b.
alvast bedankt

d'hond
3de graad ASO - zondag 23 september 2007

Antwoord

Als z=p de gelijke oplossingen voorstellen en z=q een van de andere, dan is de veelterm van de vorm: (z-p)2(z-q)(z-1/q). Werk uit en stel de coefficienten gelijk aan die van de gegeven veelterm. Daaruit zal je de waarden van p en q kunnen halen en zo ook de waarden van a en b. Lukt het zo?

cl
zondag 23 september 2007

©2001-2024 WisFaq