Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Parabool

Hallo,
Ik moet proberen vast te stellen dat de vergelijking y2-6y+1=4x een parabool voorstelt met top (-2,3)

Ik weet dat de formule voor Parabool ax2+bx+c=0 . Maar ik weet niet hoe ik die y2 uit mijn vergelijking moet weghalen? De formule van de top dus: a= -2 en b= 3
dan heb je -2x2+3x+c=0 Maar verder weet ik het niet..
bedankt

a.
3de graad ASO - zondag 13 mei 2007

Antwoord

Met y2 kan je wel een parabool hebben maar dan niet van de vorm y=ax2+bx+c. Wat wel kan is de vorm x=ay2+by+c. Je draait de rol van x en y 'al het ware' gewoon om!

y2-6y+1=4x
x=1/4y2-11/2y+1/4

ytop=-b/(2a)=3
xtop=-2 (invullen!)

Lukt dat?

WvR
zondag 13 mei 2007

©2001-2024 WisFaq