Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Snijpunten, grafieken en winst

Kunt u mij helpen met deze som (en dan gaat het mij alleen om e):

Op de verticale as van een assenstelsel worden geldeenheden afgezet, op de horizontale as hoeveelheden (q-as van quantity).
  1. Teken op dit assenstelsel de grafieken van O=¾q en K=¼q+10 voor 0q30; O betekent opbrengst, K kosten, q de verkochte resp. geproduceerde eenheden.
  2. Bepaal het snijpunt van de beide grafieken.
  3. Teken op hetzelfde assenstelsel de grafiek van W=O-K, dus van W=½q-10
  4. Bepaal het snijpunt van de grafiek van W met de q-as.
  5. Is het toeval dat dit punt recht onder het snijpunt van de grafieken O en K ligt.

Tineke
Leerling bovenbouw vmbo - donderdag 31 oktober 2002

Antwoord

Je moet goed bedenken wat de grafieken betekenen.

In opgave b heb je uitgezocht wanneer de grafiek van O en K elkaar snijden, ofwel voor welk aantal producten (q) de opbrengst (O) en de kosten (K) aan elkaar gelijk zijn.

In opgave c staat dat je een grafiek van W moet tekenen, met W = O - K.
O was de opbrengst, K de kosten en als je van de opbrengst (O) de kosten (K) afhaalt houd je winst over.

In opgave d bepaal je het snijpunt van W met de q-as. Dat wil zeggen dat je uitzoekt voor welk aantal producten (q) de winst (W) gelijk is aan 0.
Bedenk nu waarom dit hetzelfde aantal producten is als bij opgave b, waar je uitzocht wanneer opbrengst (O) en kosten (K) aan elkaar gelijk waren.

wh
donderdag 31 oktober 2002

©2001-2024 WisFaq