Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe kan ik nou een grafiek goed in mijn scherm plotten?

Ik heb een vraag over de grafische rekenmachine: Hoe kan ik nou een grafiek goed in mijn scherm plotten? Ik weet nooit welk venster ik moet kiezen, moet ik dan naar de formule kijken ofzo?
Groetjes...

Denise
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 29 oktober 2002

Antwoord

De formule kan zeker informatie geven. Staat er bijvoorbeeld x in je formule ,dan moet x niet negatief worden. Een x die dan standaard (bij de TI83) begint bij -10 geeft dan een heleboel loze ruimte. Zelf laat ik het venster dan beginnen bij -1, want dan zie je het begin van de grafiek wat beter.
Gaat het om een eenvoudige goniometriefunctie, dan is met enige ervaring soms al te zien hoe hoog en hoe laag je gaat komen.
Gaat het over een parabool, dan weet je in ieder geval dat er een top zal zijn en die wil je dan misschien ook in beeld hebben.
Het lastigst zijn vaak de praktijksommen, want daar willen nog wel eens forse getallen uitkomen. Als je die in beeld gaat proberen te krijgen, dan verlies je vaak erg veel détailoverzicht.

In de praktijk zou ik gewoon eerst de grafiek maar eens laten tekenen en vervolgens kijken of je voldoende zicht op de zaak hebt. Blijkt er bijv. aan de onderkant een top buiten beeld te vallen, dan stel je y(min) gewoon wat lager.
Je kunt in ieder geval altijd werken met opties als Zsquare of Zoomfit, waarbij je de "hele" grafiek te zien krijgt. Daarna kun je achteraf nog de diverse waarden instellen.
Hoe dan ook: bedenk dat het maar een hulpmiddeltje is waar je niet altijd wat aan hebt. Je eigen computer ( = je hoofd) kan het vaak net zo goed.

MBL
dinsdag 29 oktober 2002

©2001-2024 WisFaq